Weten welke coachopleiding bij jou past?
Sta je voor de keuze van een coachopleiding, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Het vak van coach is ‘hot’, en coachen is geen beschermd beroep waardoor ieder die wil zijn eigen coachopleiding kan starten. Hoe weet je dan wat een goede opleiding is die ook nog eens bij jou past. Met de volgende tips hopen we jou op weg te helpen bij jouw zoektocht.
Tip 1: Coachen gaat om verbinding en persoonlijk contact.
Hoe soepeler het contact met de opleidingsinstelling gaat is vaak een goede voorspeller van de verbinding die er vanuit de opleider met jou aangegaan wordt. Vraag of je direct in contact kunt komen met de trainer(s) voor een (online) kennismaking. Een goede klik met de trainers is een voorwaarde om te kunnen leren en groeien. Onderzoek met welke opleider/trainer jij de beste klik voelt.
Tip 2 : Coachen leer je in de praktijk
Onderzoek hoeveel aandacht is is voor het opdoen van ervaring met coachen. Hoe is de verhouding tussen theorie en praktijk? Hoe biedt de opleiding jou de mogelijkheid om draaiuren te maken en hoe veel ruimte is er tijdens de opleiding om zelf aan de slag te gaan in de rol van coach op coachee?
Tip 3: Coachen leer je door zelf ook het proces te doorlopen
Als coach ben jij zelf het belangrijkste instrument. Je kunt nog zoveel mooie technieken leren, maar het er echt kunnen zijn met jouw volledige aandacht is het belangrijkst. dit lukt alleen als jij je eigen bagage kent en je bewust bent van je eigen kwetsbaarheden. Daarnaast is het belangrijk dat je de technieken die je na de opleiding op anderen kunt toepassen ook zelf hebt doorleefd. Kies dus een coachopleiding die jouw eigen proces centraal stelt en begeleid.
Tip 4: Coachen gaat verder dan alleen ratio
Wanneer mensen hun oplossingen alleen zouden kunnen vinden door te denken, dan waren er geen coaches nodig. Het probleem is juist de mensen veel te veel in hun hoofd zitten en verdwaald raken in piekergedachten, redeneren en lijstjes (in hun hoofd) maken. Als coach kun jij mensen helpen om de balans te vinden tussen hoofd, hart en buik: Denken, voelen en doen. Welke mogelijkheden biedt de opleiding jou om op deze drie lagen met mensen te werken?
Tip 5: Eerst leren coachen, dan specialiseren
Voordat je aan de slag gaat met specifieke interventies en methoden is het belangrijk dat je eerst een basis aan coachvaardigheden hebt. Essentieel hierbij is jouw basishouding als coach en de basisvaardigheden die daarbij horen zoals luisteren, het stellen van vragen, het inzetten van je intuïtie en zelfmanagement. Hoeveel aandacht is er in de coachopleiding voor deze basisvaardigheden? en welke mogelijkheden bieden ze jou vervolgens om je verder te verdiepen en methodieken en interventies.
Tip 6: Coachen is een vak waarin je wilt blijven groeien
Wanneer je van start wilt gaan met een coachopleiding is het fijn als dit doet bij een opleider die mogelijkheden tot doorontwikkeling in het coachvak biedt. Wanneer je je op je plak voelt bij een trainer op opleidingsinstelling is het fijn als je bij hen ook verder kunt groeien. De verdiepende opleidingen die opleiders aanbieden zeggen vaak veel over de mate van expertise.
Tip 7: Check de kwaliteit
Hoe check je de kwaliteit van een coachopleiding? Sommige mensen kijken enkel naar of een opleiding wel of niet aangesloten is bij de bekendste Nederlandse coach beroepsvereniging, de NOBCO. Die leggen een strak kader op waarbinnen de coachopleiding aan strikte eisen moet voldoen om hierin te passen, waardoor de nadruk op rationele aanpak kan komen te liggen. Sommige opleidingen met een meer intuïtieve insteek kiezen er bewust voor om niet aan dit kader te willen voldoen. Zij beschikken dan vaak wel over meer algemene keurmerken voor opleiders zoals NRTO, CRKBO, CPION. Vaak kun je ook aan de informatie op de website ook de kwaliteit van de opleiding inschatten. Daarnaast is het mogelijk om de opleider te vragen je in contact te brengen met oud-deelnemers, die jou meer kunnen vertellen over hun ervaring.
Wil je weten wat of bij coaching-academie op opleiding van jouw keuze te vinden is? Lees gerust onze website eens door en neemt contact als je vragen hebt, of interesse hebt in een vrijblijvende kennismaking.