Speelse basisopleiding tot coach

Speelse coachopleiding “Inzicht door Ervaring’’

  • Ben jij benieuwd of de rol van coach bij jou past?
  • Heb jij nu al een functie waarin je mensen begeleiding biedt?
  • Komen mensen graag bij jou hun verhaal doen als ze ergens mee zitten?
  • En zou jij graag meer voor mensen willen betekenen?
  • Of heb je al een coachopleiding gedaan en zou je graag meer ervaringsgericht gaan werken?

Dan is de speelse basis coachopleiding ‘Inzicht door Ervaring’ vast iets voor jou. Dit is dé speelse beroepsopleiding die jou in 4 of 8 dagen klaarstoomt om als zelfstandig ervaringsgericht coach aan de slag te gaan. We leren jou de basis coachhouding, basis coachtechnieken en een model met gerichte interventies, zodat jij na de opleiding in staat bent om een volledige coachtraject aan te bieden.

Onze visie en werkwijze

De speelse basis coachopleiding waarbij het cognitieve en intuïtieve bij elkaar komen. Wij geloven erin dat je belemmeringen die jou tegenhouden die persoon te zijn die je zo graag wilt zijn echt kunt overwinnen. We leren jou geen trucjes om deze belemmeringen te omzeilen, maar leren jou hoe je deze belemmeringen op een speelse manier kunt onderzoeken en oplossen. Ervaar zelf hoe jij als uniek mens jouw belemmeringen speels kunt onderzoeken en overwinnen en jouw mogelijkheden kunt ontdekken. En begeleid vervolgens anderen op een vergelijkbare spelenderwijs ontdekkingsreis.

Inzicht door Ervaring betekent voor ons:

*Dat je coacht vanuit de levels hoofd, hart en buik. Meestal betekent dit, meer uit het hoofd, meer in het lijf en meer vanuit het hart.
*Dat wij geloven dat je het meest over jezelf kunt leren door te spelen en te ervaren. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Herbeleving van situaties.
  • Door te werken met grond ankers (bijvoorbeeld je belemmeringen en hulpbronnen op de grond weg te leggen en hier op te gaan staan).
  • Door delen van jezelf te ervaren en door te werken met lichaamshoudingen.
  • Door te focussen op wat er zich in je lijf afspeelt en de betekenis hiervan te onderzoeken.

*Dat je het hele coachproces en de coachtechnieken die je straks op jouw cliënten toepast eerst zelf doorleeft.

De theoretische achtergrond en opbouw van de coachopleiding

Dé coachopleiding waarin principes vanuit de NLP, lifecoaching, ervaringsgerichte coaching en de nieuwe wetenschappen bij elkaar komen. Deze opleiding zorgt ervoor dat je de basisvaardigheden leert om de ander te kunnen begeleiden in zijn proces. Daarnaast doorloop jij in een periode van 4 of 8 opleidingsdagen zelf een ontwikkelingsproces als mens en als coach.

Deel 1 starten we door met elkaar op een speelse manier de basishouding als coach te onderzoeken, het met aandacht, open mind en open hart aanwezig zijn bij de ander en van hieruit de verbinding aangaan. Vervolgens stellen wij basiscoachvaardigheden centraal zoals luisteren, intuïtie en het stellen van krachtige vragen. Hier gaan we direct speels en ervaringsgericht mee aan de slag. Ook doe je kennis van en ervaring op met diverse coachmodellen en technieken, zoals: het coachmodel, oplossingsgericht werken en het werken met delen. Vanaf dag 1 ben je direct ervaringsgericht met elkaar aan het coachen. Je zult verbaasd zijn hoe snel je ‘echt’ aan het coachen bent!

Deel 2 start met de introductie we het model van de virtuele speelruimte, een overkoepeld coachmodel waarin je leert te werken met belemmeringen op verschillende lagen en diverse coachinterventies leert inzetten. De kracht van dit model en de interventies zit in het heldere kader waarbinnen de technieken op een speelse en luchtige manier toegepaste kunnen worden en tegelijkertijd diepgaande veranderingen en transformaties bij deelnemers aan de opleiding en toekomstige coachklanten teweeg kunnen brengen. Doordat deze interventies in de kern eenvoudig aan te leren zijn is er veel ruimte voor het inzetten van creativiteit (speelsheid) door de coach en de ontwikkeling van een eigen coachstijl binnen het kader van de virtuele speelruimte.

Jouw eigen proces staat centraal in de coachopleiding

In deze 4 of 8 dagen doorloop je zelf een ervaringsgericht proces als coach en als mens. Wij geloven erin dat dit proces van jezelf beter leren kennen, je eigen belemmeringen oplossen en (nog meer) met jezelf in verbinding komen een essentieel onderdeel zijn van jouw ontwikkeling als coach.

De indeling van de opleidingsdagen

Deel 1

Dag 1:  Kennismaking + basishouding en basisvaardigheden coaching. verbinding maken, aanwezig zijn in hier en nu, lichaamsbewustzijn: het lichaam als informatiebron, eerste kennismaking met speelse coachmodellen, uitwerken van je eigen ontwikkeldoel.

Dag 2: Luisteren en intuïtie. Verdiepen van de theorie van speels coachen aan de hand van diverse modellen en ervaren in praktijkoefening.

Dag 3:  Vragen stellen vanuit open mind en open hart en zelfmanagement. Ontwikkel je creativiteit in het stellen van vragen. Zelfmanagement spelenderwijs oefenen met trainingsacteurs.

Dag 4: Ontdek je eigen speelse werkvormen. Leer hoe je je coachsessies op maat vorm kan geven, door interventies op maat in te zetten. Hierbij werken we ervaringsgericht met materialen, bijv grondankers, Playmobil poppetjes, knuffelberen, touw, papier en stiften.

Deel 2

Dag 5: Herbeleven en kennismaking met virtuele speelruimte. Theorie en praktijkoefening met herbeleven, praktijkoefening coachsessie met de Mindswitch techniek.

Dag 6: De droomtechniek vanuit je virtuele speelruimte. Uitleg technieken, ervaringsoefening en praktijkervaring opdoen met het coachen met deze techniek.

Dag 7: Focussing. Theorie, opwarmoefeningen en praktijkervaring opdoen met een focussessie.

Dag 8: Afsluiting en integratie. Eindtoets, het neerzetten van jouw speelse coachpraktijk, vrije coachsessie op toekomstintentie. Toekomst visualisatie. Feestelijke afsluiting, het vieren van het proces.

Meer weten over de opleiding?

Meld je dan nu aan voor één van onze gratis kennismakingsworkshops

Zie onze folder van de opleiding

Het trainingsmateriaal

Op de eerste opleidingsdag ontvang je van ons een reader met alle benodigde theorie. Er is geen verplichte literatuurlijst.

Toetsing en certificering

Om vast te stellen of jij er klaar voor bent om in de praktijk met je eigen klanten aan de slag te gaan vragen we jou om een reflectie van jouw eigen ontwikkeling, een verslag van enkele sessies en een korte theorietoets op dag 8. Als je deze 3 onderdelen met succes afrond ontvang je het diploma Basiscoach ‘Inzicht door Ervaring’. De opleidingen van de coaching-academie zijn onderdeel van match-it en beschikken zodoende over zowel het NRTO keurmerk, als een CRKBO erkenning.

Data, Locatie en investering

De locaties waar de opleidingen plaatsvinden zijn: Soest, Baarle Nassau en Arnhem

Trainer voor deze opleiding : Pascal Vos

De kosten voor de opleiding deel 1 of deel 2 (4-daagse) zijn : € 1000,- btw vrij, inclusief reader, koffie, thee en lunch

Kies je direct voor de 8 daagse dan is de prijs € 1800,-

Planning Coachopleiding 2022

Kies voor de standaard 4-daagse of 8-daagse opleiding dit najaar, of ga voor een extra compacte opleiding deze zomer!

Summerschool: in 3 intensieve dagen met avondprogramma doorloop je de volledige 4-daagse basisopleiding deel 1. De week erna kun indien gewenst direct door met deel 2.

Locatie Baarle Nassau – Schaluinenhoeve

Schaluinen 11, 5111 HB Baarle-Nassau

Summerschool Juli

*Deel 1 : 8,9, en 10 juli (inclusief avond programma)

Deel 2: 15,16 en 17 juli (inclusief avond programma)

Locatie: Soest– Het Witte Huis

Birkstraat 138, 3768 HN Soest

Deel 1: 2,3, 16 en 17 september

Deel 2: 28,29 oktober en 11,12 november